Kuukauden verran on omassa lompakossa komeillut B-ajokortti.

Ja voin kertoa että minulla on pelonsekainen vihasuhde mopolla ajeleviin kersoihin.

Esimerkkinä perjantai-ilta Pyhäjoella, Suomen perseenreiässä,jossa 'parhaimpana' iltana on kosseja mopojen päällä vähintään kymmenkunta. Puolet heistä ei ajotaitojensa perusteella tunne liikennesääntöjä ja toista puolikasta ei näytä juurikaan kiinnostavan; etuajo-oikeutetussa risteyksessä eteen poksahtaa kuusi mopoilijaa jonossa kolmion takaa. Ei hyvä. Ehkä olisi pitänyt painaa kaasua, oppisivathan jotain jumalauta ! Ja vasemmalle kääntyessään ei toki kannata käyttää vilkkua, saati sitten odottaa oikealle kääntyvää tai mennä edes omaa kaistaa !

Toki ei tässä tilanteessa ole oikein syyttää alaikäisiä lapsia, joilla on kaksitahtinen (ja lievästisanottuna viritetty) kulkuneuvo alla, vaan paskaa systeemiä jolla mopon ajoon oikeuttava kortti saadaan. Maalaisjärjellä ja hyvällä tuurilla kortti on taskussa, veikkaus (anteeksi teoriakoe) on läpi! Nyt sitten isin kanssa viritetyllä mopolla liikenteeseen muiden tienkäyttäjien sekaan.

Jos omaa yhtään viritystaitoja, voi mopon saada kulkemaan lähestulkoon samaa vauhtia kuin naapurinmummon fiat punto. Kyllä 15 vuotias on kykeneväinen kuskaamaan sellaisella itseään ja kavereitaan. Mieluiten väärää kaistaa ja valot rikki.

Eipä sillä että aikuisilla ihmisilläkään ne liikennesäännöt oisi aina hallussa. Epävirallisen tutkimustyöni jälkeen olen tullut siihen tulokseen että pahimpia mahdollisia uhkia liikenteessä hirvien jälkeen ovat yli 45 vuotiaat mersu-kuskit. Edes bemareilla kaahailevat amikset pensseliviiksineen eivät vituta niin paljon kuin piippu sussa ajelevat mersumiehet. Kyllä mun eteen saa peruuttaa parkkipaikalta, varsinkin jos katsoo mun liikkuvaa autoa ja jatkaa peruuttamista. Vittumainen ja halveksiva katse kuuluu toki myös mersumiehen peruslookiin ! Ja oletkos tiennyt että Mercedes Benzillä on aina etuajo-oikeus ! Täytynee itsekin hankkia jonkinlainen mersun ruoska, kätevä ruuhka-aikana.

Päivän hyvä työ on nykyisin väistää suojatiellä kävelevää lasta tai rollaattorin kanssa pörräävää mummoa, jotka pakenevat suojatieltä pois nähdessään auton. Pysähdyn ja voin hyvillä mielin katsoa kun vietmaista suomeen paennut pikkupoika ja naapurin paksuposkinen muori saavat jatkaa matkaa turvallisesti SUOJAtiellä. Se ei ole jokapäiväistä luksusta. Kivoja nämä liikennesäännöt!

 

Natu kuittaa.

Natu kuittaa.